sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kirja-arvostelu

Kirjan nimi: Hulluttelevat pingviinit
Kirjailija: Thomas Brezina

Henkilöt: Penny: Tyttö, joka haluaa pelastaa eläimiä, ja rakastaa eläimiä. Hänen isällänsä on eläinlääkärin vastaanotto.
Romeo: Pennyn pikkuveli, vähän hullu ja outo.
Kolumbus: Pennyn isoveli, haluaa olla omissa oloissa. Aika koppava, mutta myös osaa olla iloinen.
 Muita henkilöitä: Rebecca, Anastasia, Patrizia, Theo, Ivan ja Leonie.

 Kirjan alku: Kun puhelin soi, Penny vaistosi heti, että oli kyse hätätapauksesta. Joskus sellaiset asiat vain tunsi. Siksi hän ei odottanut kenekään muun vastaavan vaan kiiruhti itse puhelimeen.
-Penny Moosburger puhelimessa.
Langan toisesta päästä kuului ennen nyyhkytystä.
-Haloo, kuka siellä? Penny kysyi.
-Koira puri sitä jalkaan, ja nyt se kuolee! hento tytönääni selitti itkuisesti. Penny arvioi tytön olevan jonkin verran häntä nuorempi.
-Kerrohan kuka olet ja mistä soitat, Penny pyysi.
-Leonie... minun nimeni on Leonie Turk. Asun Turkin perheen ratsutilalla, ja minun kissani kuolee kohta! Minun syntymäpäiväkissani.
-Voisitko tuoda sen tänne, niin isäni tutkii sen?
Leonie nyyhkäisi jotakin, joka kuulosti kieltävältä vastaukselta.
-Isä ei ole juuri nyt kotona, ja hänen kännykkänsä on rikki. Voin kyllä pyytää häntä ajamaan teille heti kun on mahdollista, Penny sanoi.
-Sitten on varmasti jo myöhäistä. On sinun syysi ,jos Sissi kuolee.
Penny ei ollut samaa mieltä, mutta hän tiesi, että nyt oli turha väittää vastaan.

Takakansi: Uhkailua, nimittelyä, pahaa mieltä... Pennyä aletaan kiusata koulussa syyttä suotta. Hänen ainoa lohtunsa on vastaperustettu tyttöbändi, jossa hänelle ollaan ystävällisiä. Mutta onko Pennystä laulajaksi?
Pennyllä on muutakin huolia: eläintarhan pingviinit alkavat yhtäkkiä käyttäytyä omituisesti ja katoavat sitten jäljettömiin. Lisäksi puistossa vaanii säälimätön eläinrääkkääjä. Pystyykö Penny pelastamaan eläimet ja hoitamaan samalla omatkin asiat kuntoon?

Katkelma kirjasta:Penny alkoi perääntyä, kunnes seisoi selkä seinää vasten. Hän ei päässyt enää pakoon. Kaksi poikaa veti hänen pulpettinsa pois tieltä ja muut lähestyivät uhkaavasti.
-Tunnusta, Johannes käski.-Tunnusta, mitä sinä olet tehnyt,
-Sinähän olet ihan hullu, Penny henkäisi kiihtyneenä.
-Tuskinpa vainn, Johannes vinoili.-Näen jo, kun Pyhä Penny, kaikkien rääkättyjen eläimien suojeluspyhimys, paljastuukin ihmisvihaajaksi ja ulkomaalaisvastaajaksi. Penny menetti malttinsa. Hän kiipesi lämpöpatterin yli leveälle ikkunalaudalle ja riuhtaisi suuren ikkunan auki.
-Lopeta, tai minä hyppään, hän uhkasi.
Muutama luokkatoveri veti kauhistuneena henkeä.
-Siitä vain, sama se meille,Johannes sihati ja otti nopean askeleen lähemmäs. Penny hätkähti, menetti tasapainonsa, horjahti taaksepäin ja tunsi, kuinka jalat liukuivat hänen altaan. Ikkunan alapuolella häntä odotti kolmen kerroksen pudotus. Epätoivoisesti hän tarrautui ikkunan kahvaan ja yritti päästä takaisin tasapainoon. Hän käänsi päätään ja näki alapuolellaan ajotien, polkupyörät ja pysäköidyt autot. Jos hän putoaisi pihalle, kaikki olisi ohi.
 -Mitä siellä ylhäällä tapahtuu? hän kuuli pihalla seisovan rehtorin huutavan. Puu peitti tämän näkyvistä, ja siksi Penny ei ollut huomannut tätä.
Pennyn voimat alkoivat olla lopussa. Hänen polvensa pettivät ,ja hän rojahti ikkunalaudalta lämpöpatterin yli pulpetille. Hän ei tuntenut kipua. Hänellä oli niin paha olla ,että hän tuskin huomasi saamiaan kolhuja ja mustelmia. Hänen kiusaajansa olivat tulleet lähemmäksi, ja tuijottivat häntä kauhistuneina. Kaikki olivat hiirenhiljaa. Pennystä tuntui kuin lasikupu olisi erottanut hänet muusta maailmasta. Hän tunsi tukehtuvansa. Hänen olisi päästävä pois.

Kirja loppuu: Katsojat taputtivat nauraen, ja Penny iloitsi, jo etukäteen siitä, että mäyrän ahdistelema perhe voisi hankkia voittorahoilla tyttärelleen uuden hampaan. Kukkakimppu lensi aivan heidän jalkojensa juureen. Naddi oli heittänyt sen. Värikkäiden kukkien välissä oli sulista ja paperimassasta askarteltu valkoinen kyyhky.
-Rauhankyyhky! Penny ajatteli.- Miksi ihmisten on niin vaikea elää rauhassa keskenään?
Ehkä vastausta ei löytyisi koskaan. Penny ei voisi tehdä muuta kuin yrittää itse toimia oikein. Se oli kai kaikkien tärkeintä.

Kirja oli mukavan jännittävä, ja hauska. Suosittelen tätä kirjaa eläimistä pitäville.

T. Iida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti